Jordskælv – Stilhed – Travlhed

I sidste uge oplevede Bent sit første jordskælv, det var på 6,0 på richterskalaen og kun 89 km. ude i havet sydøst for Dar es Salaam. Det varede ikke ret længe 4 sec. Men det var meget ubehageligt, det føltes som om cementgulvet var blevet flydende og lamperne gyngede. Vi sad sammen med vores naboer og hørte en prædiken på nettet, da det pludselig begyndte som en buldren og huset knagede, mens det hele gyngede. Der er ingen ødelæggelser her, men det siges at huse, der var dårligt bygget og som lå tættere på epicenter faldt sammen. Øen Mafia blev berørt  

Den blå plet er Dar es Salaam
Dagen efter d. 13/8 var der et jordskælv på 5,0,
107 km ude i havet. Det mærkede vi ikke.

Gud mødte Elias i den stille sagte susen ikke i jordskælvet og ikke i stormen. I den sidste uge har jeg arbejdet med tekster fra 1. Kongebog som handler om Elias og hans profet-arbejde. Jeg er ved at lave et studiemateriale til unge om forskellige bibelske personer, og hvad vi kan lære af dem. Hvad kan mennesker, som vi ser beskrevet i Bibelen lære os om vores tackling af hverdagen.

Buskene ved vores hoveddør blev skåret ned for cirka 14 dage siden. Nu har de allerede store nye skud. Jeg bliver gang på gang overrasket over så hurtigt alting gror.

Kirkerne / menighederne vokser, og det er derfor vigtigt at give mulighed for at købe bøger og sørge for oplæring. Mine buske vokser heller ikke, hvis de ikke får vand og gødning.

Soma Biblia er nu igen kommet op på samme indtægt som før Corona nedlukning. På årsbasis sælger vi omkring 700.000 bibler. Som Bent sagde den anden aften ”Der er et umætteligt marked for Bibler”. Lige nu er der en container på vej med sangbøger og lommekalendere med bibellæseplan. Det drejer sig om 48.000 sangbøger og 7000 kalendere.

Sangbogen som bliver brugt i de lutherske kirker

Bent har over et stykke tid ligget i forhandlinger om trykning af en swahili / engelsk bibel. Det er en bibel, som er teksttro, men har et mere nutidigt sprog, end det vi har i den autoriserede udgave. Det ser ud som om, at aftalen er ved at være på plads. Ellers går der også en del tid med møder, skrivning af referater og e-mail kommunikation. En anden ting er vores medarbejder seminar, som skal afholdes i Iringa d. 9-12 september. Bent skal bl.a. undervise, så der er en del at forberede.

Her er kalenderen fra i år. ”Læs Bibelen hver dag i 2020”, står der på forsiden.

De sidste tre søndage har vi besøgt tre meget forskellige kirker. Vi er på udkik efter en menighed, hvor vi tænker, vi gerne vil høre til. I kirkerne holder man stadigvæk afstand, spritter hænder og undlader at give hånd, når man hilser.

Før vi var hjemme på ferie i juli måned, havde vi haft online gudstjeneste i over 3 måneder sammen med vores kollegaer her på grunden, så det er først nu, vi skal have fundet en menighed, og det er ikke så enkelt. Bent kommer også til at bruge tid og søndage på at prædike i forskellige kirker. Derfor kan det være svært at få et tæt tilhørsforhold.

En af de kirker vi har besøgt

I alle tre kirker var vi de eneste hvide. Det er er rige kirker med mange kirkegængere. Det er helt anderledes, end de gudstjenester vi var vandt til i vores tid i Ulanga. Tanzania er et land med store kontraster også i dag. Nogle af de rige kirker har missionsprojekter i udkanten af Dar es Salaam, hvor de hjælper med at bygge kirker og få gang i nye menigheder.

Jeg kommer til at tænke på jordbær planter som sender stiklinger ud.