Ude godt, men hjemme bedst!

Udsigten fra terrassen på vores hotelværelse på Zanzibar

Det var skønt med ro og at kunne slappe af sammen. Vi fik en dejlig forlænget weekend på Zanzibar, inden vi skulle afsted på hver sin arbejdstur til hver sin ende af landet, til Ulanga-Kilombero i syd og Mwanza i nord (ved Victoria søen).

Jeg tog til Mwanza, hvor jeg sammen med to af mine dygtige kollegaer skulle have opstartsmøde med projektet Fikia Maisha – ræk ud efter livet. Det er et oplæringsprogram for ungdomsledere, som tager udgangspunkt i det Nye Testamente (NT). Bogen Fikia Maisha er et NT med spørgsmål og forklaringer fordelt under 4 emner med 10 afsnit i hver. Det er et bibelstudie målrettet unge. Når ungdomsledere, lærere og andre har fået oplæring i at bruge bogen, tager de hjem og starter bibelstudiegrupper på op på mellem 5-10 personer.

Fikia Maisha – Grib Livet. Evangeliets ord bliver givet videre.

Billedet er taget ved åbningsmødet for Fikia Maisha i Mwanza. Der var mødt ca. 90 præster, lærere og ungdomsledere op fra forskellige kirkesamfund og fra UKWATA og TAFES (svarer til KFS i DK). Det lovede godt for vores 2 undervisnings dage, for de lovede at sende 150 ungdomsledere til undervisningen. Det kom der og flere til. Der var stor åbenhed og modtagelighed for ordet og villighed til at lære, hvordan bogen skal bruges i bibelstudie grupper.

Et lille udsnit af morgenmadskøen vi var 170 😊
Her er de herlige mennesker, som jeg var sammen med.

Nu skal jeg og mine kollegaer hjem og evaluere, og så bliver der et genbesøg i december, hvor der bliver fulgt op på, hvordan grupperne kører.

Vores team lige efter at det hele var godt overstået.
Fra venstre et det James Sabuni, Linus, David Oforo, Mathayo Massawe, John Mkaka og mig.

Bent tog til Ulanga-Kilombero Stift, som han i lang tid havde glædet sig til at besøge. Det er det område i Tanzania, hvor vi arbejde i fra 1983 -1997. Bent mødte en del af vores tidligere bibelskole elever, som siden er blevet præster. Der var også gensyn med tidligere medarbejdere fra tiden på Tumaini Lutheran Seminary, som det hedder nu, fordi der også er Secondary skole.

Det gjorde et stort indtryk på ham, at menighederne er vokset meget og overalt er i gang med at bygge større kirker. Det arbejde vi og mange andre missionærer og volontører gjorde sammen med lokale medarbejdere i kirken har båret rige frugter. Der er dog også enkelte fattige menigheder i yderområder, som har svært ved at betale løn til en præst, og vi bliver da også spurgt om at hjælpe til forskellige steder. Fra stiftets side gør de en indsats for at støtte i disse missionsområder bl.a. har de pågældende præster fået tildelt en motorcykel på baggrund af en indsamling i hele stiftet.

Denne nye mega kirke er bygget på grunden, hvor vi havde guava træer, da vi i sin tid boede i Ifakara. Til venstre er det Fadhili Mpolo, som er provst for området ledende præst i sognet, hvor dette er hovedkirken. Manden til højre er biskop Renard Mtenji over Ulanga–Kilombero stift.

Biskoppen havde inviteret Bent til at besøge sit gamle stift, og han fulgte med Bent rundt hele ugen. Selvom de var forbi mange menigheder, nåede de ikke at besøge alle sogne og provstier, der må en tur mere til. Det er planen, at Bent og jeg skal derned sammen på et andet tidspunkt. Det er trods alt vores ”Andet hjem”😊

David er med på denne selfie. Han var medarbejder på Tumaini, da Bent var leder der. Han er en dygtig tømrer, og selvom han er døvstum synger og danser han med i koret i kirken på Lugala Hospital.
På vejen hjem eksploderede et dæk, men heldigvis skete der ikke andre skader. Resterne af det eksploderede dæk ligger på taget. På billedet skimtes Wilson, som er chauffør og bogsælger i Soma Biblia. Turen var jo en kombineret besøgstur og bogsalgs tur.

Efter 10 begivenhedsrige dage var det virkelig dejligt at komme hjem og sove i sin egen seng og få noget dansk mad.

Det regner næsten hver dag for tiden, så alt er grønt og frodigt. Jeg kan ikke rigtig styre mine passionsfrugtplanter, der gror vildt og voldsomt, men der er endnu ikke blomster og frugter. Jeg skal have dem tæmmet, men det må jeg skrive mere om i næste blog.