Hvor går vejen?

Flere gange undervejs fra Mikumi til Ifakara spurgte vi os selv, hvor skal vi køre? Der var masser af vejarbejde, og der var ikke altid skilte til at vise, hvor vejen gik. Det bliver en flot bred asfalteret vej, når de er færdige!

Soma Biblia er blevet medlem af CCT (Cristian Council of Tanzania), som er et fælles organ for samarbejde mellem evangeliske kirkesamfund og organisationer. De har lige haft landsstyremøde i Morogoro, hvor Bent var inviteret med for første gang som leder af Soma Biblia.

Fra venstre biskop B. Gavile, Iringa, pastor D. Kalinga leder af UKWATA, Bent og biskop A. Malasusa, Dar es Salaam.

I forlængelse af mødet skulle Bent og jeg til det lutherske Ulanga-Kilombero Stift for at tale med ledelsen om forskellige ting. Derfor tog jeg med til Morogoro, hvor mødet blev holdt.

Det gav mig mulighed for at tale med 5 undervisere i kristendom, som bruger Fikia Maisha bogen på deres secondary school. En tysk missionær, som er tovholder for undervisningen, inviterede os alle på mad. Det var rigtig spændende at høre om glæder og udfordringer i forbindelse med brugen af bogen. Det er grundlæggende en stor hjælp for de unge. De er nu i stand til at lede samtalerne i grupperne, når en af lærerne er forhindret i at komme.

Jeg glædede mig meget til turen til Ifakara, for det var 10 år siden, jeg sidst havde været der.

I alle de år vi boede i Ulanga-Kilombero dalen, skulle vi over mange broer for at komme frem. Den bro, der fører over Ruaha floden (”Great Ruaha”), er kun et sporet, i baggrunden kan man se jernbanebroen. Billedet er taget, mens vi kører på broen. Der er nu støbt piller til den nye bro, de kan ses til venstre og højre i billedet. Vandet i floden kommer oppe fra kraftværket, som hedder Kidatu jf. kort.

På vores tur fra Mikumi og til Ifakara skiftede vejen imellem meget bumlet jordvej til bred asfalteret vej. Når man kommer til Mikumi fra Dar es Salaam, kan man vælge at køre til venstre mod Ifakara. Eller man kan vælge at køre lige ud mod Iringa.

Her står Bent foran det hus, vi boede i for 35 år siden, sammen med Rose fra Soma Biblia butikken i Dar. Hun hjalp med at sælge bøger om søndagen ved den gudstjeneste, vi deltog i. Derefter er det provsten i Ifakara som bor i huset nu. Derefter er det Taji, som er barn af en nu afdød præst, som vi arbejdede en del sammen med de første år i vores tid som missionærer. Om aftenen var vi budt på mad hos provsten. Det var mærkeligt at sidde og spise i det hus, vi havde boet 5 år i. De 35 år er ikke gået ubemærket hen.

Vivi ved siden af Biskop Renard Mtenji og andre kirkeledere i Ulanga-Kilombero Stift. De står foran det næsten færdigbyggede center for konferencer og åndelig opbyggelse med 20 værelser og spisested mv. Flot byggeri og god standard. Det ligger nabo til kirkens hovedkontor og domkirken.

Vi kørte en tur ned til Kilombero floden, som man nødvendigvis må krydse, når man skal fra Ifakara til Malinyi med bil. Nu er der en flot bro, hvor der før var en færge eller nogle gange kun en kano. Desværre kunne man så ikke længere købe friske stegte fisk. Jeg nød synet af den nye bro. En anden gang må vi køre videre helt til Malinyi, hvor Lugala Hospital og Tumaini Centret ligger. Denne gang vendte vi bare om og kørte tilbage over broen igen.

Lørdag d. 16 juli blev min traktat til Masaaier velsignet ved en masaai gudstjeneste i Mwenge kirke i Dar es Salaam. Ved samme lejlighed blev menighedsrådet for masaaier præsenteret og bedt for. Det blev en meget festlig gudstjeneste.

På den ene side er vidnesbyrdet skrevet på swahili og på den anden på maa (kimaasai). Kontakt telefonnumrene i traktaten blev efterfølgende brugt flittigt. Både masaai evangelisten Noah og Soma Biblias telefon fik mange oprigninger i løbet af lørdag og søndag. Jeg havde lige glemt at advare min kollega i Soma Biblia, som passer telefonen. UPS! De blev ved med at ringe til sent på aftenen. Han er ikke masaai, så det var en udfordring, idet de alle lagde ud med at tale maasai sproget! Jeg takker Gud og alle dem der har været med i produktionen af traktaten. Den er blevet taget rigtig godt imod, og ser ud til at blive til velsignelse.

Planen er nu at lave en traktat med et vidnesbyrd fra en maasai mand.

I forbindelse med opfølgningen af Fikia Maisha i Moshi, hvor vi havde mødt en del af de unge, som deltager i bibelstudie grupperne, fandt vi ud af at dem, der kom i grupperne, var de samme som var aktive i de forskellige kor i kirken. I vores tilbagemelding til Stiftet opfordrede vi dem derfor til at sørge for også at invitere andre unge med. Det resulterede i, at der blev gjort en ekstra indsats for at få de unge, som ikke er så aktive i kirken, til at være med. Det resulterede i dannelsen af ikke mindre end 135 nye grupper med 10 i hver.

Vi er i fuld gang med forberedelser til den nationale UKWATA konference for op mod 3000 unge i Dodoma d. 3-7 august. Vi har fået tildelt 6 lektioner til undervisning i emner fra Fikia Maisha bogen. Ungdomsliv er det overordnede emne. Vi får lov til at fortælle om alle de glæder og faldgruber, der er i ungdomslivet. Vi får lov til at vise dem nogle af de skilte, der er i Bibelen, som viser vejen. Vi vil gerne vise dem vejen til Jesus, og hvordan de kan blive bevaret i troen.

Elever får trafikundervisning af betjent